Masajul

Ce poate fi mai relaxant după o zi plină la  servici decât un masaj?

Simți cum starea de bine îți revine, mușchii se relaxează, la fel și mintea…

Astfel de momente prețioase te ajută să te destinzi, să te echilibrezi într-un timp extrem de scurt.

Dacă munca ta se desfășoară din fața computerului, sigur ai experimentat durerile de spate sau de  umeri. Terapia prin masaj va fi un prim pas excelent spre o stare bună de sănătate.

Cum alegi corect tipul de masaj de care ai nevoie?

Inainte de toate însă, trebuie să cunoști câteva tipuri de masaj și ce efect vor avea asupra sănătății tale. Iată un mic îndrumar care îți va fi de mare folos, atunci când vei decide spre ce tip de masaj optezi.

Masajul de relaxare

Masajul în scopul relaxării se pare că este de mare ajutor, nu doar celor care acuză dureri în diverse părți ale corpului. Evident, dacă te chinuie o durere persistentă trebuie neaparat  să-ti faci o programare la medic pentru un control amănunțit. De cele mai multe ori când apare durerea nu e indicat masajul. Cauza durerii trebuie cercetată în amănunțime pentru a se stabili cu exactitate de unde și ce a declanșat acel puseu dureros.

Ce este masajul de relaxare?

Masajul de relaxare este o tehnică manuală care se exercită prin forța mâinilor iar cu ajutorul mișcărilor combinate vor avea ca efect relaxarea pielii și a mușchilor.

Masajul de relaxare este balsam pentru un corp obosit. Prin definiție, masajul de relaxare este un tratament pentru întreg corpul care are ca scop relaxarea și revigorarea organismului.

In timpul unei astfel de ședinte, vei avea parte de o experiență foarte plăcută care implică muzică armonioasă și uleiuri aromate. Acest fel de masaj te ajută să-ți tonifici mușchii întregului corp și să te bucuri de o experiență care te va energiza și îți va reda vitalitatea.

Ideea masajului de relaxare este de a ne ajuta să eliberăm tensiunea și stresul din corpul nostru. Pentru a avea parte de o ședință de masaj reușită, relaxarea trebuie sa fie dedicată și părții psihice, pentru că această terapie lucrează pe două planuri- fizic și psihic.

Masajul terapeutic

Masajul terapeutic este considerat o formă de tratament  folosită de profesioniști kinetoterapeuți pentru a reda mobilitatea sau a trata anumite probleme la nivelul țesutului moale, producând efect terapeutic. Acest tratament se realizează pe zona tensionată, în scopul de a ameliora simptomele apărute. Masajul terapeutic este unul dintre cele mai cunoscute proceduri de recuperare medicală şi este un bun tratament pentru a reduce durerea și a relaxa organismul.

Beneficiile masajului terapeutic

Stimulează circulaţia sângelui, îmbunătăţeşte mobilitatea articulară şi metabolismul local. Efectul fiziologic al, masajului terapeutic este dat și de creșterea endorfinelor, a serotoninei și a dopaminei. Asta înseamnă că masajul vine la pachet cu starea de bine atât de râvnită de mulți dintre noi.

Masajul terapeutic aduce beneficii considerabile în afecţiuni precum hernia de disc, discopatia şi spondiloză cervicală, artroza, tendinita şi multe altele. Se recomandă o serie de şedinţe pe care le stabilește fizioterapeutul împreună cu medicul specialist în funcție de afecțiunea pe care o aveți.

Masajul sportiv

Este o parte esenţială a oricărui antrenament fizic pentru sporturile care au ca scop obținerea performanței. Tehnicile sau tipurile de masaj folosite au misiunea de a creşte atuurile sportivului, dar în același timp şi de a ajuta în recuperarea  acestuia după competiție. Există 4 tipuri de masaj sportiv: ante-eveniment, post-eveniment, de refacere şi de reabilitare.

 

Masajul aromatic sau masajul cu uleiuri esențiale

Combină în mod unic uleiurile esenţiale folosite în aromoterapie, cu tehnici de masaj speciale pentru a restabili armonia și energia corpului. Se aplică ideea de a restabili armonia minte-corp, echilibrarea energiilor și în special a sănătații emoţionale şi fizice pacientului.

Reflexoterapia

Este o parte importantă a reflexologiei şi un tip de masaj special. Implică tehnici manuale, tehnici de apăsare şi stimulare a punctelor reflexogene de la nivelul tălpilor şi a palmelor. Se consideră că fiecărui organ îi corespunde un punct anumit reflex pe corp. Când unul dintre organe suferă, punctul său reflex dă semnale că o anumită zona este afectată. În zona respectivă se depun toxine care pot fi înlăturate cu ajutorul masajului.

Masajul capilar

Masajul capilar este special dedicat  pentru a reduce durerile de cap, migrenele și stresul. Are ca principal efect relaxarea, stimulează şi echilibrează circulaţia sanguină la nivelul capului, dar în acelaşi timp întăreşte rădăcina părului şi reduce căderea acestuia. Masajul capilar se poate executa atât în timpul șamponării, cât mai ales în perioada de două, trei minute în care lași balsamul să acționeze.

Masajul scalpului este indicat persoanelor care suferă de alopecie sau popular spus chelie, căderea părului nediagnosticată, dureri de maxilar, dureri de cap, migrene, insomnie, având efect dovedit în tratarea acestor probleme.

Masajul facial

Masajul facial poate fi o soluție la problemele tale deoarece îți oferă o relaxare completă, întărește musculatura feței (a pomeților) și te ajuta să previi apariția ridurilor. Pentru menținerea frumuseții și elasticității pielii, masajul facial eliberează stresul acumulat în timp, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la oxigenarea celulelor, eliminând astfel toxinele.

Masajul anticelulitic

Masajul anticelulitic este acel tip de masaj aplicat local pe zonele afectate de celulită, în scopul reducerii acesteia.

Este un procedeu foarte solicitat de pacientele dornice să-și păstreze cât mai  mult timp formele frumoase ale corpului și  are ca scop reducerea aspectului de *coajă de portocală*, atât de neplăcut. Masajul anticelulitic se face de obicei pe şolduri, picioare, fese şi abdomen. Pentru un efect de durată, se recomandă folosirea unor uleiuri sau creme speciale. Este un tip de masaj în care se aplică forța mâinilor în mod constant, deci poate fi uneori dureros.

Beneficiile tipurilor de masaj :

-Tratează afecţiuni ale aparatului locomotor, reumatism, afecțiuni neurologice, posttraumatice, afecţiuni articulare, retracţii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii şi atrofii musculare,

-Tratează afecţiuni ale aparatului cardiovascular – staze venoase şi limfatice,

-Tratează afecţiuni ginecologice – inflamaţii cronice,

-Tratează afecţiuni de natură psihică – forme de nevroză astenică, spasmofilii, tulburări de natură neurovegetativă,

-Tratează afecțiuni pediatrice – rahitism,

-Imbunătăţeşte consistenţa, elasticitatea şi mobilitatea pielii,

-Creşte supleţea şi ameliorează circulaţia sângelui la nivelul ţesutului subcutanat şi conjunctiv,

-Imbunătăţeşte circulaţia sângelui, și astfel creşte cantitea de oxigen de la nivelul ţesuturilor. Procesul are ca scop  eliminarea mai rapidă a toxinelor provenite din activitatea muşchilor.

Contraindicaţiile masajului:

Masajul nu are contraindicații însă pentru anumite tipuri de masaj este de preferat să existe o recomandare din partea medicului specialist.

 

Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.