Ce este entorsa?

Entorsa este unul dintre traumatismele care se caracterizează printr-o leziune la nivelul articulațiilor, care este provocată de o mișcare bruscă și puternică. In urma acestui episod, se constată deseori o întindere sau mai rău o ruptură de ligamente, care face legătura dintre oase sau articulații.

Entorsa este deci o leziune cauzată de ruperea unuia sau mai multor ligamente ale unei articulații în urma unei mișcări dincolo de limitele fiziologice.

Traseele montane sau porțiunile alunecoase de drum sunt deseori cauza unor astfel de momente, care ne pun în mare dificultate.

Glezna și genunchiul sunt cele mai predispuse locuri în care pot apărea entorsele.

In caz de entorse sau luxații este nevoie de odihnă, gheață iar mai apoi de tratament kinetoterapeutic ce implică compresia și elevația. Entorsele simple pot fi tratate cu succes acasă. Dar sunt unele entorse grave care necesită îngrijire specializată și în unele cazuri chiar intervenții chirurgicale pentru a repara ligamentele rupte sau deteriorate.

Cauzele entorsei

Entorsele apar frecvent atunci când articulația este forțată peste limitele normale.

Iata și cauzele frecvente ale entoselor și regiunea care poate fi afectată:

Glezna– Mersul pe jos pe porțiuni alunecoase, o mișcare greșită a piciorului atunci când dorim să ne cățărăm sau să urcăm, salturi, etc.

Genunchiul– mișcări bruște, schimbări de direcție.

Incheietura mâinii– cădere bruscă și frânarea acesteia cu ajutorul mâinii.

Degetele-suprasolicitate în cazul jocurilor  de tenis (mâini) sau sporturile de iarnă(ski, patinaj) în cazul membrelor inferioare.

Care este diferența dintre o entorsă și o întindere?

Entorsa este o întindere sau o ruptură a ligamentelor, deseori întâlnită la nivelul gleznei.

Entorsele sunt cauzate de mișcări bruste, neadecvate, de practicarea sporturilor fără a efectua în prealabil încălzirea mușchilor în vederea efortului, de accidente produse din grabă, etc.

Semnele și simptomele entorselor pot fi diferite, dar în mare parte apariția durerii este inerentă. Apar umflături, posibil edem și vânătăi. Locul este dureros la atingere, mișcările sunt greoaie și deplăsarile ni se vor părea un chin.

Factorii de risc care duc deseori la apariția entorselor și a întinderilor musculare sunt

– condițiile meteo neadecvate pentru o excursie,

-purtarea unui echipament impropriu sau mai grav, lipsa acestuia (mai ales la munte)

– oboseala acumulată pe parcurs.

Diferența dintre entorsă și întindere este că o entorsă afectează doar țesuturile care fac legătura între două oase, în timp ce o întindere implică o leziune a unui mușchi sau o legătură care atașează un mușchi la un os.

Cum identificăm o entorsă? Semne și simptome.

Dacă am făcut în mod greșit o răsucire internă (inversiune) sau externă (eversiune) a labei piciorului față de gleznă, forțele care acționează asupra piciorului vor produce o întindere a ligamentelor dincolo de lungimea lor obișnuită. Stim că fibrele musculare se pot întinde însă, dacă forța este prea mare, ligamentele se pot rupe. In cazul în care țesuturile moi ale gleznei sunt supuse unor forțe mari, este posibil să auziți chiar un *pocnet*, urmat de durere și inflamare (umflarea gleznei).

Entorsele cele mai frecvente sunt identificate la nivelul gleznei și al genunchilor și includ următoarele simptome specifice:

 

-Umflarea rapidă a locului lezat urmat de modificarea culorii pielii;

-Durere moderată dar supărătoare

-Vânătăi;

-Mișcările vor fi limitate și realizate cu dificultate

-Incapacitatea de a pune greutate pe articulație sau de a o folosi în mod normal.

 

Instabilitatea se produce doar atunci când ligamentul a fost rupt în totalitate sau există o luxație completă a articulației gleznei sau a încheieturii mâinii. Intensitatea forței cu care s-a acționat asupra gleznei este direct proporțională cu gradul de entorsă a acesteia.

De câte feluri sunt entorsele?

Gradele de entorsă variază de la o întindere ușoară până la o ruptură complexă în funcție de cât de mare a fost trauma.

Entorsele sunt clasificate sub formă de grade în funcție de gravitatea leziunii suferite. Cele de gradul unu, doi sunt considerate ușoare sau cel mult moderate. Cele de gradul 3 necesită o atenție specifică. In funcție de gradul entorsei se stabilește tratamentul și timpul necesar recuperării.

Entorsa de gradul I

Entorsa de gradul întâi reflectă întinderea ușoară a ligamentelor. Fibrele musculare sunt foarte puțin deteriorate și se poate simți o durere ușoară în zona afectată. Locul unde s-a produs lovitura se umflă ușor. Acest tip de entorsă este una comună. Cu toții ne-am împiedicat sau pur și simplu nu ne-am asigurat îndeajuns (ne-a alunecat piciorul) și ne-am ales cu entorsă de gradul I, la un moment dat.

Entorsa moderată de gradul II

Implică ruperea parțială a ligamentelor. Astfel vom observa că în anumite poziții, glezna are o mobilitate anormală, ceea ce nu este un lucru bun.

Acest fapt duce la sensibilitate moderată, sunt prezente umflături la locul afectat iar mișcarea gleznei se realizează cu dificultate. Durerea este și ea prezentă. Medicamentele cu spectru antiinflamator precum ibuprofen sau aspirina, oferă o ușurare a durerii. Odihna, aplicarea pachetelor de gheață și ridicarea piciorului  mai sus de nivelul corpului, ajută la reducerea umflăturilor.

Ședințele de fizioterapie ajută la reducerea timpului de vindecare și recuperarea mobilității. Timpul de recuperare pentru o entorsă de gradul doi este de până la două luni.

Entorsa severă

Entorsa severă reprezintă de fapt ruptura completă a ligamentelor. Acest tip de entorsă este cel mai grav. Este de preferat să consultați de urgență un medic ortoped, pentru a vă evalua starea de sănătate și a beneficia de un tratament corect. Va fi necesară o radiografie pentru a înlătura suspiciunea unei posibile fracturi la gleznă sau la nivelul piciorului.

Examenul medical poate fi neplăcut, deoarece medicul va trebui sa decidă  care este nivelul de gravitate a entorsei.

Chiar și un examen RMN poate fi adecvat, dacă planează suspiciunea unei leziuni severe a ligamentelor sau desprinderea de articulații a unui os.

Tratamentul include imobilizarea articulației cu ajutorul unei atele sau gips. Un program adecvat de fizioterapie și reabilitare pe o perioadă mai îndelungată, ajută la refacerea cu succes a funcției articulației.

Prevenția, cel mai bun tratament în caz de entorse

Cea mai bună metodă de a evita entorsele de gleznă este menţinerea forţei şi a tonusului muscular, precum şi a flexibilităţii gleznei.

-Încălziţi-vă înainte de orice exerciţii fizice şi activităţi care necesită efort fizic.

-Aveţi grijă la suprafețele alunecoase, la pante sau la denivelări.

-Purtaţi încălţăminte adecvată şi confortabilă mai ales dacă știți că sunteți predispuși la entorse sau recent ați suferit o leziune la nivelul gleznei.

-Fiţi atenţi la semnalele pe care vi le transmite organismul şi diminuaţi efortul dacă simţiţi durere sau oboseală.

Ce fac dacă entorsa la glezna nu sa vindecat complet?

Există posibilitatea ca entorsele să reapară frecvent, deoarece ligamentele nu s-au vindecat, iar efortul depus a fost intens în condițiile în care ori tratamentul de recuperare nu a fost dus până la capăt, ori în timpul recuperării sa depus un efort intens care a anulat perioada de refacere și a favorizat o altă ruptură.

Aceste cazuri sunt frecvente în cazul sportivilor de performanță și în sporturile care necesită folosirea gambei într-un mod solicitant. Baschetul, tenisul, fotbalul sunt printre cele mai predispuse sporturi care au ca urmări entorse sau ruptururile de ligament.

Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.